Притча за трудностите по пътя към целта

Притча за трудностите по пътя към целта

Всекидневно правим избори, важни или такива, които ни се струват маловажни. И всеки един от тях определя мястото, на което ще се намираме утре. Дори избираме трудностите, които срещаме по пътя към целта. Избираме и дали ще използваме тези препядствия за оправдание или за тръмплин. Прочетете тази история. Тя е за теб, за мен, за всички нас.

- Учителю- попитал веднъж ученикът – защо има трудности , които ни пречат да постигнем целта, отклоняват ни от избрания път, опитвайки се да ни накарат да признаем слабостта си?

– Това, което ти наричаш трудности – каза учителят – всъщност е част от твоята цел. Спри да се бориш с това. Просто помисли за това, и му обърни внимание, когато избираш пътя си. Представи си, че стреляш с лък. Целта е далеч, а не я виждаш, тъй като на земята е паднала гъста мъгла.

Нима ще се бориш с мъглата? Не, ще чакаш, когато задуха вятър и мъглата се разсее. Сега целта е видима, но вятърът отклонява полета на стрелата ти. Нима ще се бориш с вятъра? Не, просто ще определиш посоката му и ща направиш корекция, като стреляш под малко по-различен ъгъл. Твоят лък е тежък и твърд, нямаш сили да опънеш тетивата. Ще се бориш ли с този лък? Не, ще тренираш мускулите си, и всеки път все по-силно ще опъваш тетивата.

– Но има и хора, които стрелят с лек и гъвкав лък в ясно, тихо време – казал обиден ученикът. – Защо само моят изстрел среща толкова много препятствия по пътя си ? Дали Вселената се съпротивлява на движението ми напред?

– Не гледай другите – усмихнал се учителят . -Всеки избира свой лък, своя мишена и свое собствено време за изстрел. За някои целта е да улучи мишената, а за други – възможност да се научи да стреля.

Учителят снишил глас и се навел към ученика:

– И още, аз искам да разкрия една ужасна тайна. Вселената няма нищо общо с това. Тя не се противопоставя и не помага на никого. Мъглата не пада на земята за да попречи на твоя изстрел, вятърът започва да духа не за да отклони стрелата ти, твърдият лък е създаден от майстора не за да покаже твоята слабост.

Всичко това съществува само по себе си , независимо от твоето желание. Ти си решил, че в тези условия трябва да поразиш целта. Ето защо или спри да се оплакваш от трудностите и започни да стреляш или усмири гордостта си и избери своя лесна цел. Цел, по която можеш да стреляш от упор...

Предишна: Обидата, която се настани в човешката душа
Следваща: Целите в живота